17 mars 2014

Interagera med eleverna digitalt på enklast möjliga sätt

Väståkraskolan Anderslöv hade studiedag i torsdags och vi var inbjudna till att medverka under förmiddagen. Vi började med att hålla en presentation av våra verksamheter inom bildningsförvaltningens systemavdelning. Prezin vi använde oss av hittar ni här och här kan ni ta del av AV-Medias kursutbud.

Björn höll i en workshop om upphovsrätt och lejonparten av det han gick igenom har vi skrivit om tidigare på bloggen, här och här. För egen del var det interaktion och kommunikation som avhandlades under 50 minuter. Inte mycket tid för att köra en workshop och därför ställde vi upp tre regler för verktygen vi gick igenom:
  1. Det ska fungera.
  2. Det ska vara enkelt.
  3. Det ska vara kul.

TodaysMeet

Vi började med att titta på TodaysMeet. En sida som låter en användare på ett busenkelt sätt skapa ett 
forum/anslagstavla, som sedan ligger öppet på nätet att diskutera i. Användningsområden som diskuterades under workshopen var:

  • Brainstorma kring ett ämne
  • Rättstavningsövningar
  • Komplettera information i klassråd
  • Sprida länkar snabbt
  • Kommunikation i grupparbeten
  • + en massa annat som jag har glömt....


Mentimeter

Mentimeter blev nästa verktyg som vi interagerade med. Gratisversionen, som inte ens kräver inloggning, låter dig samla in två olika typer av svar, utifrån färdiga svarsalternativ eller som fritext. Den som har skapat frågan får kan visa eller projicera svaren i realtid. På den sida där svaren visas finns dessutom alla instruktioner som respondenterna behöver. Låter det komplicerat? Det är det inte! Klicka nedan för att se hur det ser ut:

Mentimeter är på gränsen till självförklarande, men för säkerhets skull har vi gjort en liten manual, som du hittar här.


Titanpad

Titanpad skapar en sida på nätet som också är en ordbehandlare. Alla som hittar till sidan kan också skriva och redigera i texten. Detta kallas allmänt för ett "delat dokument". Istället för att alla sitter med sin lokala version, så är alla istället anslutna till den enda versionen - i molnet. Vi gjorde en liten film för något år sedan som beskriver detta mer utförligt. Klicka här om du vill titta på filmen om delade vs. lokala dokument. Eftersom det är dumt att uppfinna hjulet en gång till så lämnar vi över ordet till Patricia Diaz, som har skrivit ett utmärkt blogginlägg om hur och till vad Titanpad kan användas.

Tack för en trevlig förmiddag!
Vi ses.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar