30 januari 2014

Upphovsrätt i skolanCreative Commons-licens
Football av BanksyAtt arbeta som lärare i dagens medialiserade samhälle, innebär att man ofta är ute och söker stoff till undervisningen på Internet. En bra bild, en läsvärd text eller ett informativt videoklipp, som man vill visa i klassrummet. Det är lätt att glömma att även om det ligger offentligt på nätet, så gäller Lagen om upphovsrätt (1960:729). Vi på AV-Media håller i ett antal kurser om hur upphovsrätten på Internet fungerar på skolor i Trelleborgs kommun och väldigt många lärare känner sig osäkra. Att ha koll på upphovsrätten är viktigt av flera olika skäl:

  • Eleverna ska lära sig att bli demokratiska medborgare i en digitaliserad och medialiserad värld
  • Kunskapen om upphovsrätten tangerar på många plan ett källkritiskt arbetssätt
  • Om lärarna inte har koll på upphovsrätten kan det bli svårt för eleverna att göra rätt
  • Som lärare ska vi naturligtvis föregå med gott omdöme inför eleverna
Enligt läroplanen ska dessutom skolan ansvara för att varje elev "kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande [...]", vilket kommer att bli väldigt svårt utan grundläggande koll på upphovsrätten.Vi skrev ett längre blogginlägg för en tid sedan där vi besvarar de vanligaste frågorna vi brukar få när vi utbildar inom upphovsrätten. Du hittar blogginlägget här.Var kan jag ta reda på mer?

Vill du redan nu få heltäckande koll på hur upphovsrätten fungerar i klassrummet rekommenderar vi följande sidor:


Var hittar jag media på nätet som får publiceras?

Vi föreslår att du börjar med att kolla upp hur Creative Commons fungerar, eftersom denna licens har börjat användas alltmer frekvent under senare år. Exempelvis är Wikipedia och Trelleborgs kommun två organisationer som har gått över till Creative Commons. Läs mer på deras svenska sida som du hittar här. Nedan följer lite sidor eller guider som leder dig till mediala resurser på nätet, som går att använda och publicera. Alla sidor har inte samma typ av licensiering - läs igenom noga innan du återpublicerar någon annans verk!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar