18 oktober 2013

Nya filmer på AV-Media

Nya filmer

Let's go to the movies, AV-Media, CC-BY-SA
Sedan vårt nyhetsutskick vid terminens början där vi listade alla nya filmer som inkommit till AV-Media och i förlängningen till pedagoger och elever i Trelleborgs kommun har det blivit dags att presentera ytterligare några nyheter.

Som vanligt så finns en del tillgängliga både som DVD och strömmande direkt från SLI och vissa bara som fysiska lån på DVD.

Ni vet väl att SLI snart kommer uppdateras till det bättre? Logga in som med era gamla uppgifter när ni kommer till nya sidan så ska allt fungera som vanligt. En nyhet är att eleverna nu registrerar sig själva och att det är ni som lärare som godkänner eleverna när ni loggar in.

Landskapsfilmerna är ytterst trevliga och välgjorda och rekommenderas varmt. Bland spelfilmerna sticker framförallt Robot och Frank och Jakten ut. Två välgjorda och på helt olika sätt gripande filmer som berör.

I Livet och pengarna får du möta en rad olika karaktärer i skiftande miljöer och situationer. Filmen består av tre avsnitt: privatekonomi, konsumenträtt och internethandel. Avsnitt 1 - Om privatekonomi (20 minuter) Genom Bosses ögon får du lära dig mer om ekonomi. Till exempel vad en tonåring kostar, varför man ska spara och vad som händer om man inte betalar räkningar i tid. Journalmannen genomför ett farligt experiment. Avsnitt 2 - Om konsumenträtt (15 minuter) Här får du lära dig mer om konsumenträtt. Till exempel hur du klagar på en vara och varför kvittot är så viktigt att spara. Du får veta vilka rättigheter och skyldigheter du har. Och med hjälp av Chica Loca slipper du att bli blåst. Action! Avsnitt 3 - Om internethandel (16 minuter) Det finns mycket att tänka på när det gäller internethandel och hur man undviker fällorna. Du får veta vad som är bra att känna till och hur du ska handla grejer säkert över nätet. Tänk efter före och gör smarta val är budskapet. 

Ethan Wate drömmer mardrömmar om en flicka som han aldrig har träffat. När Lena Duchannes flyttar till hans lilla stad Gatlin, dras Ethan oförklarligt till henne. Han beslutar sig för att ta reda på varför det finns ett band dem emellan, även om det innebär att avslöja en hemlighet som kan förändra allt. "Beautiful Creatures" är en film i samma anda som "Twilight"-serien och är baserad på succéböckerna med samma namn av Kami Garcia och Margaret Stohl.

Agnes är kock och hon älskar att laga mat. Hon har ett bra jobb, en pojkvän som älskar henne och en bästa vän som alltid ställer upp. Plötsligt en dag blir hon både sparkad från lyxrestaurangen och dumpad av sin kille. Därför har hon inget att förlora när en kompis hör av sig och undrar om hon vill vara med och starta en restaurang. Samtidigt lyckas hon bli förälskad i den enda som inte får veta vem hon egentligen är. En romantisk komedi om kärlek, vänskap och modet att följa sina drömmar, baserad på succéromanen med samma namn av Kajsa Ingemarsson.

Barnen till den före detta brottslingen Frank skaffar en robot som ska ta hand om deras far på ålderns höst. Frank är misstänksam mot roboten, men accepterar så småningom sin nya assistent och tar hjälp av honom för att göra en kupp och vinna den lokala bibliotekariens hjärta.

Filmen utspelar sig i en liten dansk stad runt jul. Vi får följa 40-åriga Lucas, som äntligen har lyckas styra upp sitt liv. Efter en tuff skilsmässa har han träffat en ny flickvän, fått nytt jobb och är på god väg att bygga upp relationen med sin tonårige son Marcus. Men något går fel. Inte mycket. Bara en liten lapp. En slumpmässig lögn. Och medan snön faller och julljusen tänds, sprider sig lögnen sakta men säkert - som ett virus. Chocken och misstänksamheten frodas och det lilla samhället befinner sig plötsligt i ett tillstånd av kollektiv hysteri, allt medan Lucas kämpar ensam med näbbar och klor för att få behålla sitt liv och sin värdighet. Jakten är en skildring av hur en lögn blir sanning - en modern berättelse om häxjakt, orättvisa, skuld och förlåtelse. En beskrivning av hur skör gemenskapen är när skvaller, tvivel och elakheter får frodas.


Denna undervisningsfilm om landskapet Värmland ingår i filmserien Upptäck Sverige. UUpptäck Sverige är en serie där filmer om Sveriges alla landskap ingår. Filmen är lämplig för elever på grundskolans mellanstadium från 9 år. I Värmland finns mycket vacker natur. Höga berg, djupa skogar, rinnande älvar, tusentals glittrande sjöar och en del åkermark. Vi åker till vintersportorten Branäs och till Långberget i norra Värmland. Vi får höra varför skogen där kallas för finnskogen. Vi träffar på Värmlands landskapsdjur, vargen. Vi besöker snötunneln och det svenska skidlandslaget i Torsby. Vi åker flotte på Klarälven och träffar en fritidsfiskare. Vi besöker Sola i Karlstad, Mariebergsskogen, Löfbergs Lila Arena, Kulturskolan och åker båtbuss på stans kanaler. Vi besöker Skoghalls bruk som arbetar målmedvetet för hållbar utveckling och en renare miljö. Vi får åka med ett piratskepp ut till skärgården på Sveriges största sjö, Vänern. Vi får höra dikter och sånger om landskapet, skrivet av kända värmländska författare. Vi besöker Alfred Nobel i Karlskoga, Selma Lagerlöf på Mårbacka, Rottneros vackra park, Ransäterstämman och mycket, mycket mer...


Den här filmen handlar om landskapet Östergötland. Vi får njuta av landskapets vackra natur med slätter och skogsområden samt uppleva djurlivet på Kolmården. Vi får se Sveriges största potatisplockarmaskin och det globala företaget SAABs senaste innovationer. Båtförare Magnus berättar för oss hur det är att leva i Östergötlands skärgård. Lisa och hennes kompis Angelica letar efter historiska spår och vi blir även bjudna på en flygtur över landskapet. Östergötland är unikt, men hur? Är det Göta kanal som är speciellt? Eller är det de sällsynta blommorna? Är det landskapsrätten raggmunk som har det lilla extra? Eller är det dialekten?Speaker är komikern och tillika östgöten Anders Johansson (den ena delen i duon Anders och Måns). Filmen utgår från det centrala innehållet i Lgr 11. Den är indelad i kapitel och används med fördel tillsammans med de andra filmerna i landskapsserien Upptäck Sverige. Detta för att kunna jämföra och dra slutsatser utifrån fakta om Sverige.


Varje dag tar sig Simon, 12 år, upp i liften från det lilla industrisamhället där han bor till den lyxiga skidorten på toppen. Där ägnar han sig åt att stjäla skidor och utrustning som han tar med sig hem och säljer. På så sätt försörjer han sig och sin storasyster Louise som just har förlorat sitt jobb. Louise nya beroende av Simon och hans affärer förändrar relationen mellan dem och till slut måste de konfronteras med den sanning de så länge undvikit. Vinnare av Silverbjörnen, juryns specialpris Berlinale 2012.


Flickan Lova tar sig fram på cykel i Halland för att upptäcka kustlandskapet. På sin tur upptäcker hon olika naturtyper förutom de fyra kända åarna där man bl.a. fiskar landskapsdjuret lax. Kring åarna har städerna vuxit upp. Utanför Halmstad hittar hon Tylösands populära badstrand med Livräddareskolan. Falkenbergs kända Tullbron är en av Sveriges vackraste. På Varbergs Fästning finns den medeltida Bockstensmannen som har en spännande historia. Lova får besöka stora och små glassfabriker, en fiskfabrik och odlaren av specialmorötter i olika färger. Hon inser att i Halland är mycket närodlat, härodlat och miljövänligt i det vackra landskapet.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar