27 mars 2013

Geocaching med iPad

Duckie and the cache kid av ghbrett CC-BY-NC-SA
Måndagen den 18 mars fick AV-Media förtroendet att hålla kurs i Geocaching för fritidspedagogerna på Lillevångsskolan. Efter en genomgång av vad Geocaching är och hur man kan använda iPads för att hitta skatter skickades pedagogerna ut i ett snålblåsigt och kallt Trelleborg för att med iPad och dess karta, kompass och appen Geocaching hitta skatter. De fick i uppdrag att hitta en skatt och hade lite mer än en timme på sig. Den första gruppen kom tillbaka med rosiga kinder efter 45 minuter och hade hittat tre stycken. Imponerande! Vi fick också klart för oss att iPaden fungerar utmärkt att använda som Geocaching-verktyg (om det inte regnar då förstås).

Vad är då Geocaching?
Geocaching är en modern och världsomspännande variant av skattjakt utomhus som härstammar från USA. Utövaren söker med hjälp av en GPS-mottagare efter skatter (så kallade cacher), vars koordinater är utlagda på Internet.  En cache består av en behållare, som helst ska vara gömd på ett sådant sätt att en geocachare kan hitta den, medan en person som inte letar inte ska råka snubbla över den. Själva cachen kan innehålla små leksaksfigurer eller dylikt som man kan ta med hem, grundregeln är dock att tar man något så lämnar man något annat.

Vad behöver man?
Det är enkelt att komma igång och du behöver i princip bara ha en GPS-mottagare (iPad eller annan typ av platta fungerar alldeles utmärkt), kläder efter väder och upptäckarlust. Du behöver dock också hitta koordinaterna till en cache att leta efter.


Hitta cacher
Den största samlingen cacher hittar man på sidan www.geocaching.com där du behöver registrera ett konto och sen är det bara att hitta en cache att leta efter. För att kunna exportera koordinaterna till en GPS-mottagare behöver du dock vara premium-medlem vilket kostar pengar.

Ett lättare sätt är att använda en iPad och Geocaching-appen (kostar 75 kronor på App store) och hur man kan använda den har vi satt samman en enkel guide i pdf-format i.

Om man inte vill registrera sig på Geocaching.com och leta cacher som andra har lagt ut utan kanske gömma något på skolgården eller i närmiljön och leta med iPaden går det lika bra det. Vi har satt samman en guide till appen Free GPS om hur den fungerar. Ska man göra detta ska man vara medveten att man tappar kontakten till kartor och man får navigera med endast en GPS om man inte har tillgång till trådlöst Internet, och det har oftast inte utanför skolans väggar. Det finns två lösningar på detta problem:
  • Använda en iPad med 3G-kort i
  • Dela Internet från en smart phone till en platta, en funktion de flesta moderna telefoner har. Man ska dock vara säker på att man har ett abonnemang med fri surf, annars kan det bli dyrt för abbonemangsinnehavaren.

                           NTR23 Travelbug av ntr23 CC-BY-NC-SA

Trackables
Travel bugs är så kallade trackables, spårbara föremål som reser mellan platser. Dessa har en "dog tag" med id-kod som man registrerar på webbsidan och man kan sen följa dess resa genom världen!


Resurser och guider
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar