2 november 2012

iPadgenomgång för förskolan

Two Headed Dog, AV-Media, CC-BY-SA 
I måndags hade AV-Media nöjet att föreläsa och förevisa läsplattans, iPadens, funktioner i hörsalen på Vannhögsskolan för drygt 80 förskollärare. I Trelleborgs kommun gör man för närvarande en stor satsning på att införa iPads i förskolan som ett verktyg för dokumentation och alternativ pedagogik. I skrivandets stund har flera hundra läsplattor redan gått ut till förskolorna och vi på AV-Media har varit behjälpliga i att visa hur de fungerar och vilka pedagogiska användningsområden som finns.
Vi lät en iPad stå och ta ett foto varannan sekund längst bak på scenen, vilket kallas för Time lapse, och sedan redigerade vi filmen samt lade upp den på YouTube. Hela redigerings-arbetet gjordes på läsplattan och  vi använde apparna I Can Animate och Pinnacle. Resultatet kan ni beskåda nedan.

Läsplattan iPad och dess grundläggande funktioner

Inledningsvis gick vi igenom läsplattans grundläggande funktioner. Pedagog Stockholm har satt samman ett antal enkla videoguider som hjälper dig komma igång med din iPad. Om du undrar vad en iPad är kan klicka här för en genomgång.  För att se hela videon, som går igenom de grundläggande funktionerna, kan du klicka här. Annars kan du välja ett avsnitt i listan nedan:


iPad på webben

Ett bra sätt att hitta bra appar till läsplattan är att ta del av andra pedagogers erfarenheter. Om man googlar exempelvis "iPad i förskolan" får man i dagsläget över 16000 träffar, vilket kan kännas som väldigt mycket. Dock är det ofta samma appar som nagelfars och rekommenderas. Vi har ett par favoritsidor och bloggar som vi gärna delar med oss:

  • Skolappar.nu - Ystad kommuns webbsida, där du kan filtrera efter målgrupp, ämne med mera. Även kopplingar till skolans styrdokument finns med och gott om förslag till användningsområden.
  • Förskolepadda - blogg som riktar sig till förskolan. Här finns tips på appar, användningsområden, svar på frågor och mycket annat.
  • iPadpedagogen - handledningar och lektionstips.
  • Föreläsning i tre delar av Anders Carlsson, utvecklingsledare IKT Majorna/Linné, på Eventet Torghandel som anordnades av Center För Skolutveckling i Göteborg:

Listan skulle kunna fortsätta ett bra tag till och vi kommer framöver att fortsätta skriva inlägg om bloggar och nätresurser som har med iPad att göra. Håll dig uppdaterad genom att besöka bloggen då och då. Du kan också gilla AV-Media på facebook, där du får en notis varje gång vi publicerar något på bloggen.

Christina och Annas tips på appar

Christina Nilsson och Anna Gudmundsson från Skoldatateket rekommenderade appar, som kan användas i förskolan. Här följer en lista över de appar som visades:

Anna&Christina, AV-Media, CC-BY-SA
Till våren kommer vi att anordna app-knytkonferenser, där ni pedagoger kan utbyta erfarenheter kring hur man kan arbeta med olika appar. Håll utkick här på bloggen, hemsidan eller på facebook.

Tack för en trevlig förmiddag och hör gärna av er med tips på appar eller nätresurser. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar